Emeklilik Kaygısı Duyan Gençler

 


 
 Emeklilik yaşının 65'e çıkması üzerine emeklilik kaygısı duyan gençler olarak bir çoğumuz emekli olacağımıza şüphe ile yaklaşıyoruz. İş şartları bu ülkede zor olmakla beraber bir hayli ağır. Sağlık olmadıktan sonra emekliliği bırakın yaşamaya dua edin. Bir çok tartışmalar yaşandı fabrikada ki işçiler arasında. Örnek olarak herkes yurt dışında ki emeklilik yaşını savundu. Emeklilik yaşı orada da az değil. Neden biz onlarla eşit olmayalım vs. Bir abi çok güzel demişti. "Tamam o zaman yurt dışında ki çalışma olanaklarını bize de sunsun o zaman 65 yaşına kadar çalışırım." Bunun üzerine "Kaç kere yurt dışında çalıştın" vs tarzında söylemler geldi. Burada herkes kendi fikrini savunuyor. Hiç kimse ortak yönde olaya tarafsız bakmıyor. Bu konuda benim düşüncem ya emeklilik yaşı düşsün ya da bu ülkede çalışma şartları yurt dışında ki şartlarla eşit uyumlu olsun. Çünkü iş şartları ağır. Tabi bu son söylediğimin gerçekleşmesine ihtimal vermiyorum. Doğal olarak emeklilik yaşının düşmesi gerekir.

 Bizim bölümde çalışan bir abimiz zamanında Almaya'da yaşamış. Orada çalışmış hem çalışma şartlarından hemde yaşam standartlarından çok memnun kalmış. Burada uzun uzuna anlatmaya gerek yok (Etin kilosu şu kadar yakıt bu kadar maaş bu kadar vs) sadece orada bir kaç hafta rapor almak zorunda olduğunu söyledi hastalığından dolayı. Ve hiç bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Belli bir zaman sonra Türkiye'ye gelip şu an çalışmış olduğumuz fabrikaya girmiş. Burada çalışırken ameliyat olmuş ve fazla rapor alamadan iş başı yapmak zorunda kalmış. Neden mi? İşten çıkaracaklar kaygısı. Adamın dikişleri patlayacakmış neredeyse. (Dikişler o kadar taze değil tabi) Üstelik adam benim gibi 3 yıllık yeni bir işçi de değil. Arada ki farkı görülüyor. İşverenlerin çalışanların sağlına verdiği önemi.

 Bu gidişle çoğu kişinin emekli olacağı şüpheli. Zaten biz gençlerin emekli olmak adına bir umudumuz bile yok. 65 Yaşına kadar sağlıklı olursak elbette çalışırız. Fakat sorun orada. SAĞLIK. Verimsiz çalışan bir işçiyi hiç kimse fabrikada barındırmaz. Onların işine yaradığın kadar barınırsın fabrikada. Umarım emeklilik yaşı düşer. Çünkü insanlar daha çabuk emekli olsun emekli olduktan sonra çıkarılsın ki yerine işsiz birileri alınsın. Bu sayede tamamen olmasa da en azından işsizler iş bulur az da olsa işsiz sayısı azalır. Mesela benim düşüncem 40 küsür yaşlarımda primlerim dolacak gibi gözüküyor bir değişiklik bir aksilik olmaz ise. Primlerim dolduktan sonra sadece yaşı bekleyeceğimden dolayı şoförlük veya daha farklı o yaştan sonra bünyemi kaldırabilecek bir iş yapmak istediğimi düşünüyorum. Hayırlısı inşallah emeklilik yaşı düşer. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR İNSANIN HAYATINDA 2. SEÇENEK OLMAK

Askerde Berber Olmak

HAYATTA HER ŞEYİNİ KAYBEDERSİN FAKAT NEŞENİ KAYBETME