YAPAY ZEKA İÇİN ENDİŞELENMELİ MİYİZ?









 Bilim kurgu filmleri adeta geleceğimizi gösteren bir yapıt gibi oldu diyebiliriz. Facebook'un kullandığı yapay zekaların kendi dillini geliştirdiği haberinden sonra eminim ki insanların yapay zeka konusunda fikri değişmiştir. Şu an için hiç bir tehlikenin arz etmediği söylense bile bu gelecek için net bir cevap değildir. Bu yapay zekalar bir insanın müdahale etmediği halde aralarında kendi dilini geliştirebiliyorsa eğer gelecekte insanların komut vermesine ihtiyaç duymaksızın bazı bir takım işleri de kendisi yapabilir. Bu durum biraz korkutucu olabilir. Çünkü neler yapabileceklerini asla bilemeyiz. 

 Stephen Hawking'in "Bir gün yapay zekalar insanlığa karşı tehdit oluşturabilir." uyarısına katılıyorum. Hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğünüz yapay zekalar bir gün hayatınızı mahvedebilir. Üstelik şu an günümüzde yapay zeka alanında dev bir ilgi var. Doğal olarak da bu konu üstünde çalışmalar bir hayli yoğunlaşmış durumda. Gün geçtikçe daha gelişmiş tasarımların ortaya koyulduğu görülüyor. Tabi ki teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerekir. Fakat bu teknolojiyi kötü amaçları uğruna kullanacak insanlar çıkacaktır. Hiç bir insan birinin elinde komut ile çalışan bir robot kadar olamaz. Dünya'yı yaşanılmaz bir gezegen haline çevirebilirler.

Yapay zekanın işine yarayacak en önemli insanlar sanırım işverenler olabilir. Çünkü bir işveren elinde çalıştırdığı bir işçiye mümkün olduğu kadar en düşük ücreti verir. Hafta sonları mesai yıl başında ve bayramlarda mesai derken sizin sağlığınızı elinizden alır. Üstelik size verdiği paralar bir süre sonra hastane masraflarına gider. Sizin performansınız düştüğü anda ise ya başka bölümlere gönderilirsiniz ya da fabrikadan çıkarılırsınız. 

  Peki sizin yerinize bir robot olsa nasıl olur?

 Fabrikada imalat robotlarla dolu olur. Hiç bir vasıfsız işçiye yer kalmamıştır. Bir tane bile göremezsiniz. Sadece meslek sahibi çalışanlar (Elektrikçi, mekanikçi vs) görebilirsiniz. Tabi robotların arıza yapabilme kapasitesi yoksa. Onun dışında üst düzey çalışanlara doğru gider. Şefi, mühendisi müdürü. Fabrika robotlar sayesinde çalışanların görmediği üretimleri görür. Üretim adeta tavan yapmıştır. İşler patronun tam istediği gibi gider. Robotun ne kadar ihtiyacı olabilir ki? Tuvalet yok, çay molası yok ve yemek yok. Üstelik bir arıza olmadığı durumunda fabrikada ki makineler durmaksızın çalışacak. Hafta sonları yıl başı ve bayramlarda bu duruma dahil.




  

  Peki ya işçiler ne olacak?

 İşçi diye bir kavram kalmayacak. Kısaca robotlar işçilerin sonu olmuş olacak. Kendisine uygun bir iş bakaca işçiler. Artık ne olursa. Çünkü robotlar sayesinde patron öyle bir kar yapacak ki işçiyi bir daha çalışma yerinde barındırmak istemeyecek. Bu robotların en tehlikeli yönlendiren biri ise burada karşımıza çıkıyor. Çok büyük bir işçi kesimi işsiz kalacak. Aileleri açlık çekecek. Büyük bir işsizlik yaşanacak. Teknolojinin zararları da burada önümüze çıkıyor. Bu robotlar bencil insanların insanların işine yarayacak. İlla diyenler olur. "Kardeşim biz ne yapalım adam okusaymış kendisini geliştirseymiş" Haklı olabilirsiniz. Fakat bende soruyorum bütün herkes okusa herkes mühendis, kimyager vs olsa bile herkes okuduğu bölümün işini yapabilir mi? İlla işsiz kalanlar olacaktır. Üniversite mezunlarının benimle birlikte üç vardiya gelip çalışmaları da bu düşüncemi az da olsa destekliyor. Düşünün şu an imalatta çalışan bir tane bile işçi kalmasa bütün işletmeler batar. Müdürler, mühendisler, amirler, şefler bir işe yaramaz. Çünkü üretimi yapacak çalışan yok imalatta. Yani bütün çalışan kollarından biraz lazım. 

 Bu robotların iş yerlerinde çalıştırılması durumu işsizliği tetikleyecek gibi görünüyor. Fakat ileride okumamış vasıfsız bir işçi niteliğinde olan bir insanın ne kadar zor bir hayat yaşayacağı tahmin ediliyor olsa da okumuş diploma sahibi bir insanın gelecekte ne şekilde iş bulacağı bilinmiyor. İş sıkıntılarının yaşanacağını düşünüyorum. Herkes mümkün olduğu kadar işletmesinde az çalışan bulundurmaya bakıyor. Her sene üniversite mezunları arttığına göre bundan bir 20-30 yıl sonra veya daha fazla yıl sonra diploma sahibi insanlar bile iş bulmakta zorlanacağını düşünüyorum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR İNSANIN HAYATINDA 2. SEÇENEK OLMAK

Askerde Berber Olmak

HAYATTA HER ŞEYİNİ KAYBEDERSİN FAKAT NEŞENİ KAYBETME