Süper Yanardağ Patlaması Önlenebilir mi?
Süper yanardağ dediğimiz yanardağlar patlama sonucu medeniyetlerin yok olmasına hatta insan soyunun son bulmasına yok olup gitmesine neden açacak seviyede yanardağlardır. ABD' deki Yellowstone Parkında büyük bir magma yatıyor ve Nasa araştırmacıları ise burada büyük bir yanardağ potansiyeli olacağını üstelik bu durumun insanlık için büyük bir tehlike oluşturabileceğini söylüyor. Süper yanardağın patlaması Göktaşı ve Kuyruklu yıldız riskinden daha büyük bir risk oluşturabileceği söyleniyor. O süper yanardağın patlaması sonucu insan yaşamının sonunu geleceğini düşünüyorlar. Dünya üzerinde 20 tane süper yanardağ olduğu biliniyor. Umarım insan hayatını ciddi etkileyecek bir süper yanardağ çıkmaz. Üstelik ortalama olarak her 100 bin yılda büyük bir patlama oluyor. Peki bir patlama olursa ne olur? Patlama olduğu takdirde patlamadan dolayı saçılan küllerin güneş ışınlarını engellemesi sonucu uzun bir kış ve büyük bir açlığa neden olacağı söyleniyor. Ve 2012 tahminlerine göre Dünya'da ki gıda rezervleri ancak 74 gün yetermiş.
Peki bunun önüne geçilemez mi?
Nasa araştırıcıları en mantıklı yolun yanardağı soğutulması gerektiğini söylüyor. Bu tarzda bir süper yanardağ altı elektrik santrali gücünde bir ısı üretir. Üretilen bu ısının büyük bit çoğunluğu çatlaklardan magma ocağına sızar sonra dışarı püskürtülen su yoluyla atmosfere salınır. Geri kalan kısmı ise uçucu gazların ve kayaların çözülmesine neden olur. Bu ısı yolu belli bir seviyeye geldiğinde büyük bir patlama olması kaçınılmaz olur.
Eğer ısı birikmesi önlenebilirse böyle bir patlama ihtimali ortadan kalkacaktır.
İlk olarak süper yanardağın içine sızan su miktarını arttırma düşüncesi mantıksal olarak düşünlsede böyle bir duruma ne siyasetçilerin ne de yatırımcıların destek vermesi beklenmiyor. Üstelik halktan, suları boş yere harcandığı sözlerini duyabilirsiniz.
Diğer bir yöntem süper yanardağa 10 km derinliğinde bir sondaj yapıp basınçlı su püskürterek ısının azalmasını sağlamak. 3,4 Milyar dolarlık bu işe ise siyatsetçilerin ve yatırımcıların daha olumlu bakacağı bekleniyor. Evet bu güzel bir yöntem fakat riski de oldukça büyük. Çünkü bu işlem süper yanardağın tavanında yapılacak. Dolayısı ile ocağın tavanı daha kolay kırılgan olup çatlamayı kolaylaştırdığı gibi yanardağdan çıkan zararlı ve uçucu gazların atmosfere karışacağı düşünülüyor.
Son çare olarak işleme Yellowstone parkının dışından başlayıp süper yanardağın tabanında sondaj yapılarak ısının bu şekilde dışarı çıkarılması tehlikeyi ve riski ciddi anlamda düşürdüğü söyleniyor. Bu işlem kulağa güzel gelebilir veya bir çözüm olarak da bakılabilir. Evet her ne kadar etkili bir çözüm olacağı düşünülmüş olsada bu işlemin kolay kolay cevap vermeyeceğini söylemek zorundayım. Çünkü böyle bir sondaj sistemi ile yanardağı soğutmak yılda en fazla bir metre hızıyla olabilir.
Güzel bir yönü daha var ki o da bu sistemin diğer süper yanardağlara da uygulanabilir olması. Aslında belirli gruplar halinde bütün süper yanardağlar üzerinde böyle bir sistemin bir an önce uygulanması lazım. Çünkü bu süper yanardağların her 100 bin yılda bir patlayacak olması ki zaten yılda bir metre hızla ilerleyebilen bir sistem bir yanardağı ne kadar zamanda etkisiz hale getirir düşünün. Son olarak ise Yellowstone parkında 600 bin yılda bir patlama oluyormuş ve en son patlama ise yaklaşık 600 bin yıl önce olmuş.
Yorumlar
Yorum Gönder