EKİP SÖZCÜSÜ NE İŞE YARAR?





 Ekip sözcüsü fabrikada bir sahanın (yani çalıştığı bölümün) ustasıdır. Her vardiyada bir tane vardır bunlardan. İşçinin bir üst sınıfıdır. Okul okuyarak diploma ile gelinen bir mertebe değil. Zamanında onlarda işçi olarak bir çalışandı. Zamanı geldiğinde sınav veya mülakata katılarak ekip sözcüsü olmaya hak kazanmışlardır. Vardiyada çalışan işçilerin ustasıdır bunlar. Eksik adamı idare etmek veya üretimin gidişatını değiştirmek ve beli başlı problemlere çözüm bulmak amacıyla görevli olurlar. Bazen isteğe bağlı olarak kendileri de üretimin düşmemesi için çalışabilirler.

 İlk zamanları unutulmaz olur. Çünkü sonradan değişen tipler var ki ilk haliyle son hali arasında dağlar vardır. İşlerini yoluna oturtabildiği zamandan sonra kendisinde bir özgüven patlaması yaşar. Öyle bir değişir ki ekip sözcüsü olduğunu unutup fabrikanın müdürü gibi davranır. İşçiyi ezer. (Genel amaçlı konuşmuyorum böyle olmayanlar da vardır illa lakin gördüklerimi söylüyorum.) Kendisini işçiden yüksek görür. Tamam zaten bir sınıf yukarıdasın fakat sende işçi olduğun zamanları unutma. Her dediğinin yapılmasını yönünde davranır. Hele ki onunla bir tartışır ve ters düşersen. YANDIN. Bir daha gözüne girmen çok zor. O kim ki ben onun gözüne gireyim düşüncesinde olursun. Ve o seni o kadar ezer ki seni aklı sıra cezalandırmak için elinden geleni yapar. Bütün zorluklara maruz kalırsın. Tamam bu birazda senin elinde sendikaya veya vardiya yönetmenini şikayet etme hakkın var. Lakin o zamanda değişen bir şey olmaz. Eskisi gibi çile çektirmesede o sana yine zıt gider.

 Şu zamana kadar sadece bir tane ekip sözcüsüyle çalışmış değilim. Bir çok ekip sözcüsüyle çalıştım. Hep bu anlatıklarım gibi değil. Aslında hepsi demek yanlış oldu çok nadir bu anlatıklarım arasına girmiyor. Bu demek oluyor ki dürüst efendi ekip sözcüleri de mevcut. Lakin bir çoğu bu anlattığım gibi. Emekli olana kadar ekip sözcüsü olarak çalışman garanti değil. Bugün ekip sözcüsüsün ama yarın ekip sözcülüğünden alınabilirsin. O zaman imalatta çok üretim yaparsın ve halimizi anlarsın. Tabi yerine senin gibi biri denk gelirse.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR İNSANIN HAYATINDA 2. SEÇENEK OLMAK

Askerde Berber Olmak

HAYATTA HER ŞEYİNİ KAYBEDERSİN FAKAT NEŞENİ KAYBETME