Otomasyon Sisteminin Etkileri


 Çok basit bir örnek vererek konuya giriş yapıyorum. Şuan çalışmakta olduğum fabrika 10/8 küçülmeye gidiyor. Tamamen otomasyon sistemine geçiş yapılacağı konuşuluyor. Örnek olarak 10 kişinin yaptığı işi 2 kişi yapacak her yer makine olacak. Bu 10/8 küçülme çok ciddi bir fark. Peki otomasyon sistemi nasıl bir etki bırakır hayatımızda. İlk olarak kesinlikle işsizlik. Çok sayıda insanın işsiz ve aç kalacağı bir sistem bu. İnsana aşırı zararı dokunur. Peki sadece vasıfsız işçilere mi dokunur ucu. Hayır imalatta çalışan vasıfsız işçilerin sayısı aşırı derecede az olduktan sonra beyaz yakalardan da fazlalık azaltılır diye düşünüyorum. İmalatta çalışacak işçi kalmadıktan sonra ne yapacaklar ki robotlara mı hesap soracaklar. Yavaştan otomasyon sistemi fabrikalara giriş yapmış bulunmakta hatta ileri zamanlarda tamamen otomasyon sisteminden oluşan fabrikalar veya işletmelerin olması çok normaldir. Şimdiden alışmak lazım. Yani okuyan insan bile günümüz zamanında iş bulamadığı bir ülkede ileri zamanlarda özellikle otomasyon sistemine tamamıyla geçilmesi durumunda oluşacak işsizliği düşünemiyorum.

 Otomasyon sistemi kimlerin işine gelir? Tabi ki işverenlerin patronların işine gelir. Elinde çok az sayıda işçi çalıştırarak cebine daha çok para girmesine olanak sağlıyor. Belki içimizden birileri ''İleride zengin olursam fakiride görürüm, onu yaparım bunu yaparım'' diye düşünebilir. Lakin ileride zengin olduğu zaman aklına gelir mi bu söyledikleri orası meçhul. Çünkü zengin genelde asla bizim penceremizden hayata bakmaz. Ne kadar para girerse cebine o kadar keyifli ve kârlı hisseder kendisini. Kısaca otomasyon sistemi tamamıyla patronlara işverenlere uyarlı bir şekilde yapılmış bir sistemdir.

 Otomasyon sisteminin iyi yönlerini anlatamayacak derecede azdır. Tamam bazı sistemler bizim işimizi kolaylaştırabilir. Başka ne işimize yarıyor? Hiç bir işimize yaramıyor. İşçi sınıfının korkulu rüyası olması yolunda.

 Bu sistemin kötü yönleri ise malesef iyi yönlerinden daha acıdır. Sonunda işsizlik olur. Binlerce kişinin işsiz kaldığı bir ülke haline bürünebiliriz. Fabrika dönemi vasıfsız işçiler için kapanmış olur. Sadece vasıfsız işçi olsa iyi yine beyaz yaka olarak çalışan okumuş insanlar, okudukları halde işsiz kalmış olacaklar. Bu sistem çoğu kişiye yazık edecek bir sistemdir.

   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR İNSANIN HAYATINDA 2. SEÇENEK OLMAK

Askerde Berber Olmak

HAYATTA HER ŞEYİNİ KAYBEDERSİN FAKAT NEŞENİ KAYBETME