TÜRKİYE'DE İŞSİZLİK VE İŞ İMKANLARI







 Dayım İstanbul'da bir perde dükkanında satış elemanı olarak çalışıyor. Tabi satış elemanlığında uzun yıllar boyu çalıştı ve şimdi yüksek mevkiye geldi. Bulgarca ve Rusça dillerini biliyor. (Benim bildiğim bunlar başka dili var mı bilmiyorum.) Çalıştığı perde dükkanı İstanbul'da perdenin fabrikası Bursa'da. Dayım sık sık yurtdışına müşterileriyle toplantılara veya müşteriyle anlaşmak için fazlasıyla iş yolculuğu yapıyor. Çoğunlukla Rusya, Azerbaycan, Ukrayna ülkelerine gidiyor. Geçen aylarda bizi ziyarete geldiler ailece. İşini sorduk ve yurtdışında ki işleri çalışma koşullarını iş imkanlarını sorduk. Dayım Rusya ile kıyas yaptı. Orada iş imkanlarının Türkiye'ye bakarak daha kısıtlı olduğunu insanlar ne iş bulursa çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de iş imkanları daha çok olup insanların iş beğenmediğini dillendirdi. Bende bir araştırma yaptım.

 Şuan son 7 yılın en büyük işsizliği yaşanıyor ülkemizde. Şuan işsizlik yüzde 12.7'den yüzde 13'e çıkmış durumda. İş imkanları yok mu? Elbette var. Lakin işsiz çok ve doğal olarak işçinin değeri de kalmadı. Bir dünya işsiz var nasıl olsa elbet yerine gelecek biri bulunur. Mesela isim vermek istemiyorum benim çalışmakta olduğum fabrikada her sene yaz mevsimine yakın sözleşmeli işçi alımı başlar. Sözleşmeli iş alımı olduğu sezonda üretim bir hayli yüksektir. Sözleşmeli işçileri 6 ay boyunca bir güzel çalıştırır. 6 Ayın bitiminde bazıları kadroya kalır ki bunlar kadroyu hak etmiş ve bazıları da torpili olanlardır. Tabi almış olduğu sözleşmeli işçilerin yarısı kadar değildir kadroya kalan. Kadroya kalamayan bütün sözleşmeliler işten çıkartılır. Bir daha ki sezonda çıkardığı işçileri geri çağırır ve tekrar aynısını yapar. İlk çalıştığım bölümde bir adam vardı. Adam sürekli sözleşmeli çalışıyordu. Her 6 ayın sonunda çıkartıyorlardı ve adamın sicili benim ustamın sicilinden daha eskiydi düşünün artık.

 Durum böyle olunca bu insanlar nasıl ev geçindirecek? İş imkanı bol Türkiye'de ve insanlar iş beğenmiyor. Aslında insanlar iş beğenmiyor değil sürekliliği olan devamlı bir iş istiyorlar. 6 Ay çalışıp 6 ay parasız kalmak istemiyorlar. Hal böyleyken insan nasıl iş seçmesin. Mesela A firması sana 2000 tl maaş verir. B firması ise 1800 tl maaş verir. Lakin A firması sürekliliği olan devamlı bir iş yapısını sahip değildir. B firması ise tam tersi sürekliliği olan devamlı aksaksız yürüyen bir iş yapısına sahiptir. Siz olsanız hangi firmada çalışmak isterdiniz? 2000 Tl göze daha cazip gelebilir fakat bundan bir 10 yıl belki 20 yıl sonrasını düşünün. O zamanlarda orada çalışıyor olacak mısınız?
Malum evlenip yuva kurduktan sonra insan işine aşırı önem veriyor. Hele ki çocuk olduğu zaman... Geçici işler kimsenin karnını doyurmaz. Umarım işsizlik sorununa bir çare bulunur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR İNSANIN HAYATINDA 2. SEÇENEK OLMAK

Askerde Berber Olmak

HAYATTA HER ŞEYİNİ KAYBEDERSİN FAKAT NEŞENİ KAYBETME