Meslek Sahibi Olan İnsan

 Meslek sahibi olan insan çok şanslı bir insandır. O meslek adeta onun kolunda bir bilezik gibidir. Hele ki mesleğini severek yapıyorsa... Her ne kadar işi ağır olursa olsun en azından sevdiği işi yapıyordur. Üstelik bu devirde ve hatta gelecekte kesinlikle bir meslek sahibi olmalı bir insan. İlla okul okuması gerekmiyor. Bir meslek sahibi olmakta okula bakmıyor. Mesela ben elektrik mezunuyum lakin girdiğim fabrikada imalatta vasıfsız işçi olarak çalışıyorum. Liseden çıkar çıkmaz başvurdum fabrikaya deneyim olmadığı için elektrikçi (bakımcı) olarak almadılar. Bende mecburen imalata girdim ister istemez. Peki imalatta çalışmak nasıl mı? Söyleyelim hemen.

 Sürekli vermeniz gereken bir sayı vardır. Doğal olarak o sayıyı vermeniz için sağlığınızdan azar azar eksilmeye başlıyorsunuz. Vücut artık kaldıramıyor. Bazen ihtiyacınızı gidermeye bile gidemiyorsunuz. Bazen öyle zamanlar geliyor ki bunu yaşadım molaya dahi çıkmıyorsunuz. 7.5 Saat boyunca çalışıyorsunuz haldır haldır. İşine göre değişiyor tabi ağır işler biraz daha rahat oluyor lakin ağır işlerde sağlığınızı kaybetmeniz an meselesidir. Sayısı derdi ayrı olduğu gibi birde iş derdi var. Niye düzgün olmuyor niye böyle olmuyor öyle yapın böyle yapın, adeta bir icat çıkarma çabası içinde insanlarla çalışırsınız. Üstelik yeniyseniz yandınız ki 3 aylık veya 5 aylık olduğunuz zaman adeta 5 yıllık işçi gibi görürler sizi. Önce bir işi adam gibi öğretmeleri gerekir ki bunu neredeyse çoğu kişi yapmıyor. Bunu yapan sadece bir kişi gördüm ben adam gibi öğreten. Herkes onun gibi öğretse bir işi adam yapmaya hazır hale gelirsiniz. Üstelik milletin ağız kokusunu sahibinden daha iyi duyarsınız. Bir şey diyemezsiniz demeye kalksanız da nafile nereye kadar. Bilmediğiniz çok şey var. Hadi her şeyi biliyorsunuz diyelim. O zaman rahat bir iş hayatı sizi bekliyor diyemem. İmalatta iyi yada kötü bir terslik çıkmadan olmuyor. Yürümüyor. Vasıfsız olduğunuz için sizi istediği bölüme gönderip istediği yerde çalıştırırlar. Size ne iş verirseler o işi yapmakla yükümlü olursunuz. Yapamadığınız zaman veya yanlış yaptığınız zaman çok laf yersiniz.

 Oysa meslek sahibi olsanız belki işiniz ağır olabilir ki bu işe göre değişiyor. Bazı işleriniz ağır olur bazıları hafif. Üstelik yapacağınız işi bilirsiniz. Çünkü siz meslek sahibi vasıflı bir elemansınız. Kendi mesleğini yaparken laf yemezsiniz demiyorum. Lakin o kadar meslek sahibi bir insan olduğunuz halde laf yiyorsanız bu sizin mesleki eksikliğinizden kaynaklanabilir. Lakin mesleğinizi çok iyi yaparsanız hele ki azimli olup çalıştığınız iş yerinde meslektaşlarınız arasında bu işi yapan en iyi çalışanlardan biri olursanız zaten size kimse dil uzatamaz. Zamanla belli bir derece yükselip meyvesini tadarsınız işin. Üstelik meslek sahibi olduğunuz için sayı derdiniz yok. Bu yüzden sağlığınızı sayı peşinde sayıyı çıkartmak için yıpratmazsınız. Yani meslek sahibi olan insanlar daima şanslı ve değerli bir insandır. Çünkü meslek bilgi gerektirir. İmalatta yapılan işin sınırlı bir bilgisi vardır. Bir yerde biter. Sürekli aynı iştir. Fakat meslek bilgisinin sonu yoktur. Hele ki elektrik okuduğum için kendimden örnek vereceğim. Elektriğin adeta sonu yoktur.

 Kesinlikle ne olursa olsun hangi meslek olursa olsun insan bir meslek edinmeli ve mesleğini yapması gerektiğini düşünüyorum. Tabi imkanı olanların yapması lazım. Herkes meslek öğrenemez bu hayatta herkesin yeteneği olan bir alan vardır. Yani herkes yeteneğini konuşturabileceği alanda çalışmalı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR İNSANIN HAYATINDA 2. SEÇENEK OLMAK

Askerde Berber Olmak

HAYATTA HER ŞEYİNİ KAYBEDERSİN FAKAT NEŞENİ KAYBETME